22.listopad.2009 u 20 sati

Višnja Mažuran

istaknuta hrvatska čembalistica, ostvarila je tijekom gotovo pet desetljeća zavidnu karijeru na domaćem i međunarodnom planu, podjednako kao solistica i komorna glazbenica. Opće i glazbeno školovanje započela je u rodnom Varaždinu, diplomirala na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji (razred Ive Mačeka), a usavršavala se u Njemačkoj i Austriji (klavir i čembalo, R. Schmid, J. Sonnleitner, A. Curtis).
Zagrebačkim solistima pristupila je 1971. kao stalna čembalistica i solistica, te je tijekom puna tri desetljeća s njima proputovala svih pet kontinenata nastupivši na oko 2500 koncerata. Kao solistica nastupila je uz njih u različitim baroknim i klasičnim koncertima u mnogim europskim zemljama i SAD-u, a posebno se ističu njeni nastupi u trostrukim Bachovim koncertima u kojima su joj, među ostalima, partneri bili svjetski poznati solisti: Henryk Szeryng, Felix Ayo, Pavel Vernikov, James Galway, Irena Grafenauer, Maxence Larrieu. Od prestižnih svjetskih dvorana u kojima je nastupala treba izdvojiti: Salle Pleyel u Parizu, Kennedy Centar u Washingtonu, Mozarteum u Salzburgu, Teatro Real u Madridu, Eaton Auditorium u Torontu, Stefaniensaal u Grazu, Dvorana slovačke filharmonije u Bratislavi, Vatroslav Lisinski u Zagrebu.
Uz umjetničko djelovanje sa Zagrebačkim solistima razvila je bogatu solističku karijeru priređujući mnogobrojne stilske recitale poput francuske i španjolske glazbe, Scarlattijevih sonata, hrvatskih autora te Bachovih djela, kojima se iznimnom upornošću posvećuje već nekoliko desetljeća. Odsvirala je i snimila tri najzahtjevnija njegova opusa: Goldberg varijacije, Umjetnost fuge i Das wohltemperierte Clavier I i II.
Uz mnoge domaće i strane orkestre (Zagrebačka filharmonija, Zagrebački simfoničari, Varaždinski komorni orkestar, Hrvatski barokni ansambl, Mariborski komorni orkestar, Solisti Aquillani, Filharmonija iz Graza) i eminentne dirigente (Milan Horvat, Mladen Bašić, Kazushi Ono, Pavle Dešpalj, Antoni Witt, Vittorio Antonellini, Nikša Bareza) odsvirala je tridesetak različitih čembalo koncerata uključujući i sve velike koncerte 20. stoljeća (B. Martinù, M. Miletić, B. Papandopulo, F. Martin, M.de Falla, D. Bobić).
Najnoviji CD u izdanju diskografske kuće Orfej sadrži 15 izabranih sonata Domenica Scarlattija za koje je primila dvije nagrade Porin. Druge brojne kompaktne ploče (oko 50 CD) snimala je tijekom četiri desetljeća u sastavu Zagrebačkih solista, solistički, s komornim ansamblima (Musica viva), te s pojedinim istaknutim hrvatskim umjetnicima.
1993. godine utemeljila je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu katedru za čembalo i odgojila cijeli niz mladih, već zapaženih čembalista. Od 2002. djeluje kao redovita profesorica na toj visokoškolskoj ustanovi.
Utemeljila je barokni ansambl Musica da camera, a suosnivačica je i umjetnička voditeljica komornog ansambla za baroknu glazbu Musica viva s kojim je ostvarila oko 100 koncerata i dvije kompaktne ploče.
Stalna je gošća eminentnih festivala u Dubrovniku, Mariboru, Poreču, a u svom rodnom gradu Varaždinu na Varaždinskim baroknim večerima nastupila je 53 puta.
Za svoje umjetničke domete Višnja Mažuran je višestruko nagrađivana (Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Ivan Lukačić Varaždinskih baroknih večeri(dvije Nagrade),  godišnja Nagrada Vladimir Nazor, Orlando na Dubrovačkim ljetnim igrama, Vjesnikova nagrada Kantor za najbolju interpretaciju Bacha na Varaždinskim baroknim večerima, Nagrada Grada Zagreba, Jurica Murai na Varaždinskim baroknim večerima za najbolju umjetničku interpretaciju, te Nagrada grada Varaždina 2010.za ukupni doprinos festivalu VBV.
Dobitnica je Zlatnog zvona Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, a 2007. primila je državno odlikovanje za doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi, Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Počasna je članica Hrvatskog društva glazbenih umjetnika te članica Festivalskog vijeća Varaždinskih baroknih večeri.

Ispiši stranicu