22.listopad.2009 u 20 sati

Višnja Mažuran

 

, istaknuta hrvatska čembalistica rodom iz Varaždina, ostvarila je tijekom gotovo pet desetljeća zavidnu karijeru na domaćem i međunarodnom planu. Diplomirala je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji klavir (razred Ive Mačeka), a usavršavala se u Njemačkoj i Austriji (klavir i čembalo, R. Schmid, J. Sonnleitner, A. Curtis).
Zagrebačkim solistima pristupila je 1971. kao stalna continuo čembalistica i solistica, te s njima tijekom trideset godina proputovala svih pet kontinenata, nastupivši na više od 2000 koncerata. Na mnogim turnejama iskazala se kao solistica u baroknim i klasičnim koncertima, ističući se posebno u Bachovim koncertima, u kojima su joj partneri među ostalima bili i eminentni svjetski umjetnici: Henryk Szeryng, Felix Ayo, Pavel Vernikov, James Galway, Irena Grafenauer, Maxance Larrieu. Od prestižnih svjetskih dvorana u kojima je nastupala kao solistica treba izdvojiti: Salle Pleyel u Parizu, Kennedy Centar u Washingtonu, Mozarteum u Salzburgu, Teatro Real u Madridu, Eaton Centar u Torontu, Stefanniensaal u Grazu, Dvorana Slovačke filharmonije u Bratislavi, Vatroslav Lisinski u Zagrebu.
Uz umjetničko djelovanje sa Zagrebačkim solistima razvila je bogatu solističku karijeru svirajući mnogobrojne stilske recitale poput francuske, španjolske glazbe, Scarlattijevih i Haydnovih sonata, Bartokovih te Bachovih djela. Potonjima se iznimnom upornošću posvećuje već desetljećima, te je odsvirala i snimila tri najzahtjevnija njegova djela: Goldberg varijacije, Umjetnost fuge i Das wohltemperierte Clavier I i II.
Uz mnoge domaće i strane orkestre (Zagrebački solisti, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a,, Varaždinski komorni orkestar, HRBA, Filharmonija iz Graza, Solisti Aquillani) i ugledne dirigente (Mladen Bašić, Milan Horvat, Kazushi Ono, Pavle Dešpalj, Antoni Witt, Nikša Bareza, Vittorio Antonellini) odsvirala je tridesetak baroknih i klasičnih čembalo koncerata uključujući i sve velike koncerte 20. stoljeća (Martinù, Papandopulo, Martin, de Falla). Praizvela je i dva njoj posvećena čembalo koncerta hrvatskih autora, Miroslava Miletića i Davora Bobića
1993. utemeljila je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu katedru za čembalo i odgojila cijeli niz mladih, već zapaženih čembalista, te do umirovljenja imala status redovne profesorice.
Tijekom dva desetljeća bila je suosnivačica i umjetnička je voditeljica nekoliko komornih ansambala za baroknu glazbu (Musica da camera, Musica viva, Ars longa vita brevis).
Stalna je gošća eminentnog festivala Varaždinske barokne večeri u svom rodnom gradu Varaždinu.
Snimila je solistički, sa Zagrebačkim solistima, komornim ansamblima i eminentnim hrvatskim izvođačima oko 60 LP i kompaktnih ploča. Nakon projekta od 100 Scarlattijevih sonata koliko ih je izvela javno, ostalo je zabilježeno njih 15 na CD-u Orfeja, a na dvostrukom CD-u koji je izdala diskografska kuća Croatia Records 2014. u ediciji Veliki hrvatski interpreti, nalazi se presjek njena bogatog repertoara na čembalu i klaviru.
Za svoje umjetničke domete Višnja Mažuran je višestruko nagrađivana: Nagrada Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Ivan Lukačić (dva puta) Varaždinskih baroknih večeri, godišnja Nagrada Vladimir Nazor, Orlando na Dubrovačkim ljetnimigrama, Kantor za najbolju izvedbu Bacovih djela na VBV-u, Nagrada Grada Zagreba, Nagrada Grada Varaždina, Nagrada Jurica Murai) na VBV-u.
Godine 2007. primila je državno odlikovanje za doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi, Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića.
Dobitnica je Zlatnog zvona Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, njihova je počasna članica, a od lipnja 2015. imenovana je i predsjednicom Društva.
 

 

 

Ispiši stranicu