bozic-u-remetincu

Samuela Premužić

Časna sestra Samuela Premužić iz Družbe sestara Naše Gospe u Zagrebu rođena je 5. prosinca 1950. u Velimirovcu kod Našica. Odrastala je u ozračju pastoralne djelatnosti franjevačkog reda. Vječne zavjete položila je 1972. godine. Preko dvadeset godina uspješno je poučavala djecu i od njih učila.
Uz samostanske poslove njegovala je bolesne, brinula za stare, nemoćne i siromašne. Planirala je i uredila samostanski okoliš u Remetama, sudjelovala je u uređenju i izgradnji parkova Svetog Duha u Zagrebu, Mađarevu pokraj Novog Marofa, u Cresu na otoku Cresu. Uočila je ljepotu prirodnih materijala (suharaka drveta, korijenja, odbačenih grančica...), osjetila je podatnost komušine i slame te stvorila od njih niz skulpturalnih scena, posebice narativnih biblijskih prizora, dinamičnih i sugestivnih. Likovi od kukuruzne komušine plijene pozornost gledatelja plastičnošću sugeriranog pokreta i izraženom osjećajnošću.
Na svili je sestra Samuela počela slikati 1995. godine.
Izlagala je na skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.Redovito sudjeluje i vodi božićne radionice u Centrima za kulturu u suradnji s Etnografskim muzejom u Zagrebu.

 

KUD "Horvati"

Horvati je jedno malo mjesto u velikoj obitelji Zagrebačkih malih mjesta, ali ima svoju tradiciju u folkolornom stvaralaštvu punih 30 godina.Time se ponosimo u svome mjestu, širom domovine i svijeta.
Brojimo 70-ak članova što u folklornom i tamburaškom ansamblu,dječjem folklornom ansamblu i u ženskom folklornom zboru "Klencarice".Njegujemo pjesmu i ples svoga kraja i večine folklornih podneblja Hrvatske. Posebno su u tome aktivne "Klencarice" koje svojom šarolikošću uvježbanih pjesama čine krunu tih različitosti.Najbolje se to čuje na našem CD imena "Celo leto pevajuć" i na CD pjesama posvećenih Božiću "Angel je došel k nam".
"Klencarice" imaju i svoj prigodni Božićni program, sastavljen od rijeđe pjevanih pjesama iz manjih sredina i sela. Izvodimo ga tredicionalno tokom adventa s puno ljubavi i veselja. Tako će biti vjerujemo i večeras.
Voditeljica ženskog folklornog zbora "Klencarice" je Snježana Župančić-Maslać, koja je vokalno obradila sve pjesme, dok je glazbene aranžmane napisao Mario Pleše. Sadašnji voditelj tamburaškog orkestra je Damir Markulin.
Eto, 16 različitih ženskih glasova i 5 tamburaških instrumenata u rukama vrijednih glazbenika amatera zaželjet će vam sretne i vesele nadolazeće blagdane.

Ispiši stranicu